marți, 2 septembrie 2014

Săpun din ulei ars

Da, am facut săpun din ulei ars şi sunt aşa de bucuroasă!!! Uitaţi-l:
Demult caut o formă de reciclare a uleiului ars. Mi s-a părut că săpunul este cea mai uşoară  şi practică formă (n-aş sti acum la ce să folosesc biodiselul, dar, cine ştie, poate îi va veni şi lui rândul). Aşa că i-am convins pe membrii familiei mele să nu mai arunce în chiuvetă sau la gunoi uleiul folosit la mâncare, ci să-l strângă în eventualitatea unei alte întrebuinţări.
Strângem de mai bine de 1 an ulei şi grăsimi şi am ajuns la concluzia că avem suficient ca să pornim "procesul de producţie " al săpunului.
Am luat bunica cu reţeta ei de săpun, am citit câteva reţete şi de pe internet de aici şi aici şi împreună cu instinctele mele m-am apucat de treabă.
Ingredientele folosite:
- 1 kg de sodă caustica 98,5% (pe care am dizolvat-o în apă şi împreună le-am turnat în oala cu grăsime)
- 4,4 kg de grăsime (mare parte ulei de floarea soarelui şi puţină unsoare de porc, folosite)
- 8 l apă
- o ramură de salvie

Am fiert acest amestec 2 ore, până a ajuns aşa :

L-am lăsat să se răcească până a doua zi, apoi l-am tăiat în oală şi l-am scos:

Acum îl voi lăsa să se usuce bine şi apoi îl voi folosi şi-l voi dărui (cine vrea - să spună).
Am fost surprinsă de cantitatea care a ieşi şi de felul în care arată. Mă aşteptam la ceva maroniu închis (cam cum e leşia), dar mă bucur că e cu mult mai bine decât m-am aşteptat. La capitolul miros cam lasă de dorit, dar acum.-.... ce pretenţii să am şi eu. Bine că nu miroase a peşte prăjit.  
Acum am prins curaj şi următorul proiect e detergent de vase din ulei ars (pentru că mi-a mai rămas ceva) inspirată de aici.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu